Painotuotteet ammattitaidolla
painaa - teippaa - tulostaa

Korihait1Korihaiden toiminnanjohtaja Raimo Rantanen kiittelee yhteistyön Sata-Serin kanssa olevan kolmen pisteen heitto.

Pallo putoaa kolmosen kaarelta lajitermein sukkana sisään. Uusikaupunki Areenalla kajahtaa iloiset, hyväntuuliset huudahdukset. Käynnissä on Korisliigaa pelaavan Korihaiden miesten edustusjoukkueen harjoitukset. Toiminnanjohtaja Raimo Rantanen seuraa silmä tarkkana kentän tapahtumia.

– Pelasimme tammikuun puolivälissä ensimmäisen ottelun ilman yleisöä, mikä on ollut tietyllä tapaa hyvinkin outoa. Vaikka aiemmin pelasimme rajoitusten mukaisesti vain puolella siitä, mitä katsomoon mahtuu eli noin 400 katsojalla, on otteluissa ollut kuitenkin hyvä tunnelma. Yleisön tuki on siis suuri, Rantanen sanoo.

Uudessakaupungissa koripallo on ollut jo vuosikymmeniä iso asia. Toiminta lajin parissa käynnistyi Uudenkaupungin Urheilijoiden alla vuonna 1974. Samalla nimellä seura saavutti tähän mennessä ainoan Suomen mestaruutensa vuonna 1990. Palkintokaapista löytyy myös yksi SM-hopea ja kolme SM-pronssia sekä kaksi Suomen Cupin voittoa.

– Koripallolla on paikkansa alueen ihmisten sydämissä, mutta meidän tulee tehdä koko ajan sen eteen töitä. Pelillinen taso ja ottelutapahtumien sisältö vaikuttavat paljon. Meillä on tulevaisuuteen kehityssuunnitelmia, kunhan vain päästään taas siihen niin sanottuun normaaliin arkeen.

Peräti 37 kautta maamme pääsarjatasolla ei ole sattumaa. Menestys on vaatinut pitkäjänteistä työtä, joista yksi tärkeimmistä on laadukas juniorityö. Korihailla on kuusi poikien ja neljä tyttöjen joukkuetta sekä molemmille omat koriskerhot.

– Sillä on iso arvo, että seuramme liikuttaa laajalti paikallisia ja lähialueiden nuoria. Junioritoiminta on erittäin tärkeä asia seuran tulevaisuudelle. Molemmat, eli edustusjoukkue ja junioritoiminta, tarvitsevat toisiaan. Edustukseen kasvaa omia kasvatteja ja kilpailullisille nuorille pelaajille on tarjolla mahdollisena tähtäimenä pääsarjatason joukkue.

Korihait2Kuva: Vilma Sappinen / Korihait

Suunta ylöspäin – kumppanien merkitys korostuu

Vaikka mennyttä ja kuluvaa kautta on rasittanut koronapandemia sekä pelilliset haasteet, katsoo Rantanen yhdessä muiden paikallisten koripalloihmisten kanssa tulevaisuuteen positiivisin silmin.

– Joukkueessa on ollut koko ajan hyvä yrittämisen ja tekemisen meininki. Korihait on hyvä seura, joka operoi verrattain pienellä budjetilla. Se määrittelee luonnollisesti toiminnan resurssit, joiden eteen teemme kovasti töitä ja pyrimme kehittämään kaikkia toiminnan osa-alueita, Rantanen sanoo.

Yhteistyökumppaneilla on äärettömän suuri merkitys päivittäiseen toimintaan ja sitä kautta kehitykseen ja menestymiseen. Rantanen laskeskelee, että noin 80 prosenttia seuran tukijoista on Uudestakaupungista ja loput lähialueilta, kuten Laitilasta ja Raumalta. Osa näistä on myös valtakunnallisia toimijoita.

– Toimialueemme on pieni ja sitä kautta katsojien määrä on rajallinen. Yhteistyökumppaneiden merkitys on siitäkin syystä suurempi ja he isoilta osin mahdollistavat tämän toiminnan. Tämä korostuu entisestään tällaisina aikoina, kun pääsylippu- ja kausikorttitulot ovat huomattavasti normaalia pienemmät.

– Yhteistyö on vuorovaikutusta. Haluamme kartoittaa tarkoin, mitä yhteistyökumppanit haluavat ja mitkä ovat heidän tarpeensa. Me tarjoamme näkyvyyttä niin areenalla kuin otteluiden kautta suorissa TV-lähetyksissä, mutta koko ajan pyrimme kehittämään jotain uutta. On tärkeää, että molemmat tahot hyötyvät yhteistyöstä parhaalla mahdollisella tavalla.

Korihait3Korihait liikuttaa laajalti lähialueiden nuoria. Junioritoiminta on tärkeä asia seuran tulevaisuudelle.

Uusi painoyhteistyö osoittautunut kolmen pisteen heitoksi

Raumalainen painotalo Sata-Seri ja Uudenkaupungin Korihait tekevät tätä nykyä tiivistä yhteistyötä. Ensiaskeleet otettiin vuoden 2020 loppukesästä koripalloseurassa myyntityötä tekevän Jarkko Kupiaisen avulla.

– Meillä oli tarvetta painotöille, ja haimme osaavaa ja luotettavaa kumppania. Jarkko tunsi Sata-Serin palvelut ja ihmiset, ja tiesi heidät oman alansa vahvoiksi ammattilaisiksi. Yhteistyömme Sata-Serin kanssa on osoittautunut luonnikkaaksi. Hommat toimivat laadukkaasti ja sovituista asioista pidetään kiinni, Rantanen kiittelee.

Raumalta toimitetaan Uuteenkaupunkiin muun muassa pääsyliput, kausikortit ja otteluohjelmat. Painotalon oma logo löytyy areenalta tulostaulun alta sekä LED-näytöltä.

– Se, mitä Erikssonin Jussin kanssa viime syksynä suunnittelimme, on joiltain osin hieman muuttunut matkan varrella, kun tilanne tämän pandemian kanssa on elänyt. Olemme molemmat sopeutuneet tilanteeseen hyvin ja yhteistyö on saatu kaikin puolin hyvin käyntiin.

Rantanen jos joku tietää, mitä hyvältä yhteistyökumppanilta vaaditaan. Hänellä on Ukipolis Oy:n toimitusjohtajan ja Kauppakamarin asiamiehen työuraltaan vuosikymmenien kokemus liiketoiminnallisesta ja seudullisesta kehittämisestä.

– Mielestäni meillä on Uudessakaupungissa asiat hyvin. Täällä on esimerkiksi monissa urheilulajeissa hyvät harrastusmahdollisuudet. Koripallo on laji, jossa olemme Suomen korkeimmalla sarjatasolla, ja paikkakunta tunnetaan koripallokaupunkina, Rantanen hymyilee.

Korihait4Kuva: Vilma Sappinen / Korihait

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ari Salmi ja Tiina Valvee tarkastelevat tyytyväisinä Logistikas Oy:n asiakas- ja henkilöstölehteä.

Raumalainen Ari Salmi tuntee kotipaikkakuntansa liike-elämän ehkä paremmin kuin kukaan muu. Kokenut hallitusammattilainen on mukana monessa alueen elinvoimaisuuden kannalta tärkeässä toiminnassa. 

– Toimin perustamani ja osaomistamani Logistikas Oy:n hallituksen jäsenenä, telakkayhtiö Rauma Marine Constructions Oy:n perustajaosakkaana ja hallituksen jäsenenä sekä suunnittelutoimisto Raumaplan Oy:n osakkaana ja hallituksen jäsenenä. Lisäksi olen Rauman Lukko Oy:n ja Rauman Merimuseosäätiön hallitusten puheenjohtaja, Salmi taustoittaa laajaa toimintakenttäänsä. 

Kaikki Salmen johtamat yhtiöt tekevät painotuotteiden osalta tiivistä yhteistyötä raumalaisen painotalo Sata-Serin Oy:n kanssa. Toimiva yhteistyö on kantanut jo vuosikymmeniä.

– Yhteistyömme alkoi jo entisten omistajien kanssa silloin, kun Logistikas Oy perustettiin vuonna 1997. Painatimme heillä esimerkiksi kaikki esitemateriaalit, käyntikortit ja tarroitukset. Tuosta hetkestä yhteistyö on laajentunut entisestään ja tänä päivänä painatamme heillä myös muun muassa Logistikas Sanomat -asiakaslehtemme sekä erilaiset kyltit ja opasteet.

 Vasemmalta oikealle Tiina Valvee, Ari Salmi, Jussi Eriksson ja Jouni Honkanen

Vasemmalta oikealle Tiina Valvee, Ari Salmi, Jussi Eriksson ja Jouni Honkanen.

Salmi antaa suurta kiitosta sille, miten Sata-Serissä ollaan aina valmiita vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Asiakasta kuunnellaan ja heille halutaan tarjota poikkeuksetta parasta – oli tarve kuinka vaativa tahansa.

– Yksi yhteistyömme vaativimmista projekteista on ollut varmasti RMC:n telakkanosturien useiden metrien mittaisten vaunujen teippaustaulut. He asensivat yhtiömme logolla varustetut taulut siellä yläilmoissa. Sata-Seri tarjoaa oman vahvan ammattitaitonsa kautta asiakkailleen helppoutta ja asiantuntemusta, Salmi painottaa.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laatu ja lupaukset pitävät

Laatu ei ole koskaan itsestäänselvyys. Kun hyvän yhteistyökumppanin on löytänyt, on helppoa luottaa luvatun laadun pitävän. Sovitut asiat hoidetaan – viimeisen päälle hyvin.

– Sata-Seri pystyy tekemään todella vaativia painotuotteita korkealla laadulla. On ensisijaisen tärkeää, että me voimme asiakkaana luottaa heidän laatuunsa. Painotuotteet eivät ole meidän oman liiketoimintamme ydintä, mutta niistä muodostuu isoilta osin se, minkälaisen kuvan me annamme yrityksestämme, Salmi muistuttaa.

Myös yhteistyökumppanien yhteisillä arvoilla on iso merkitys.

– Panostamme omassa toiminnassamme aina laadukkaaseen tekemiseen, joten kaiken muunkin tulee olla yhtä laadukasta. Oli kyse sitten painotuotteista, työvaatetuksesta, työkaluista tai vaikkapa ajoneuvoista, kaikesta näistä muodostuu se mielikuva, jonka on oltava yhtä korkealla tasolla kuin itse ydintoiminnallakin.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikallisuus ja tuttujen ihmisten kanssa toimiminen takaavat omalta osaltaan toimivan arjen.

– Toisinaan meille tulee joitain nopeita tarpeita ja silloin on helppo olla yhteydessä tuttuihin tekijöihin, joilta tietää saavansa palvelun tarpeiden mukaisesti. Pitkä yhteistyö takaa omalta osaltaan nopean palvelun, sillä tällöin tavarantoimittajalla on tieto ja tuntemus yrityksestämme ja sen brändistä, Salmi sanoo. 

– Me kaikki toimimme verrattain pienellä paikkakunnalla ja tällöin on tärkeää, että pelaamme niin sanotusti yhteiseen pussiin. Niin kauan kuin pystymme auttamaan toisiamme, olemme vahvempia yhdessä. Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta se ei ole sitä.

Hanna

Kerro, mitä kuuluu toimenkuvaasi Sata-Serissä?

Vastuualueinani ovat seripaino ja tuotanto. Päätyöni on seripainaminen. Työtehtäviini kuuluvat painoseulojen valmistus ja puhdistus sekä tarvittaessa myös painotuotteiden viimeistely sekä jälkikäsittely.

Kauanko olet työskennellyt Sata-Serissä ja miten tulit firmaan?

Olen työskennellyt graafisella alalla 33 vuotta, joista viimeiset 20 vuotta Sata-Serissä, tarkemmin sanottuna maaliskuussa 2021 tulee 21 vuotta.

Kirjapaino, jossa aikaisemmin työskentelin, lopetti toimintansa ja sieltä oli suositeltu minua toimitusjohtaja Jouni Honkaselle. Jouni soitti ja tarjosi minulle seripainajan työtä ja sillä tiellä ollaan edelleen. On ollut huikeaa nähdä ja saada olla mukana graafisen alan kehityksessä.

Mielekkäintä työssäsi?

Tykkään työstäni todella paljon, koska työpäivät ja -tehtävät ovat vaihtelevia. Meillä Sata-Serissä painetaan monenlaisille materiaaleille (tarra, muovi, tekstiili, lasi, alumiini, biokomposiitti, kivi, pahvi, paperi ym.) ja meillä on käytössämme neljä eri kokoista seripainokonetta erityyppisten materiaalien painatuksia varten. Painotyöt vaihtelevat aina pienistä kappalepainatuksista suurempiin 1200 x 800 mm:n arkkipainatuksiin.

Työni vaatii tarkkuutta ja painettavan jäljen pitää olla ehdottomasti priimaa. Pitää myös hallita painovärit ts. oikeanlaiset värit eri materiaaleihin.

Olen luonteeltani tarkka ja mottoni onkin että ”jos jottai tehdä, niin se tehdä lailles”.

Ja ei pidä unohtaa meidän mahtavaa ja ammattitaitoista työporukkaamme - töissä on kiva olla.

Mieleenpainuvin työsi?

Mieleenpainuvia töitä on ollut paljon. En osaa nostaa mitään yhtä ylitse muiden. Aina sitä on hyvillä mielin, kun työ onnistuu ja saa asiakkaalta sekä esimiehiltä hyvää palautetta.

Terveisesi asiakkaille?

Mikäli ammattitaito ja laatu ovat Sinulle tärkeitä, tule asioimaan meille! Meillä osataan.

Hanna Hellsten
seripaino
040 652 0704 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.